Stop. Luister Verder

In de bus druk je op de stopknop om te komen waar je wil zijn. De bus staat stil en je stapt uit. Door naar je bestemming. Misschien wel terug je eigen bubbel in. Nadat je even tussen andere mensen hebt gezeten die dan wel samen met jou instapten, maar niet dezelfde eindbestemming hebben.

Niet iedereen reist met de bus. Veel mensen gebruiken voor alles hun auto of er rijdt geen bus naar de plek waar ze moeten zijn. Voor anderen is het juist een essentieel vervoersmiddel. Als de bus niet meer rijdt, kunnen mensen niet meer naar hun werk, huisarts of vrienden. Maar behalve een vervoersmiddel is de bus ook een sociale plek. Waar buschauffeurs en passagiers die elkaar iedere dag zien en elkaar vragen hoe het  gaat. Of een bekende en veilige plek, om je door een onbekende wereld te helpen.

In de verkenning Bubbels & Breuklijnen verkent BrabantKennis hoe verschil en ongelijkheid er in Brabant uitzien. Breuklijnen zijn plekken waar het schuurt, waar we elkaar dreigen te verliezen. Bubbels zijn het tegenovergestelde. Comfortabele plekken waar we ons met eensgezinden fysiek en digitaal in terugtrekken.

We staan, zeker ook in Brabant, voor een aantal grote veranderingen die impact hebben op de manier waarop we (willen) samenleven. Om hier gezamenlijke besluiten over te kunnen nemen, moeten we elkaar kennen. Moeten we ook juist diegene kennen die we nooit tegenkomen, die we niet goed kunnen verstaan of die we misschien wel zien, maar die mijlenver van ons af lijkt te staan. Mensen die buiten onze bubbel zitten en waar de breuklijn te groot lijkt om te overbruggen. Het is makkelijk wegkijken van hen die je niet hoort of ziet.

We stapten in de bus en luisterden naar Brabanders die we niet vaak horen. Eerst in een kort praatje tijdens de rit en later langer. Tien Brabanders die we in de bus tegenkwamen wilden graag hun verhaal met ons delen, en met jou. We zijn naar ze gaan luisteren door ze te interviewen en door ze te vragen ons een blik in hun leven te geven. We vroegen waarom ze in de bus zitten. Hoe kijken ze naar hun eigen leven en hoe zien ze de samenleving? Waar maken ze zich zorgen om, waar hebben ze moeite mee, wat brengt hen geluk? Voelen ze zich thuis op hun plek en voelen ze zich onderdeel van de samenleving? Elk van hen heeft een verhaal dat gaat over verbinding en echt contact. In sommige verhalen speelt de bus een belangrijke rol en in andere verhalen is de bus alleen een aanleiding om met anderen in contact te komen.