Rathenau instituut – de 4 thema’s

Van Rathenau Instituut kregen we de opdracht voor het maken van 4 webdocs die verhaal, beeld en geluid geven aan de 4 thema’s binnen het werkprogramma 2019-2020.

  • Maakbare levens
  • Kennisgedreven democratie
  • Vitale kennisecosystemen
  • Digitale samenleving

De vier thema’s werden omgezet in interessante, kwalitatief hoogwaardige korte films en vier 1 minuut trailers voor inzet op sociale media kanalen.

Ieder thema gaven we eenzelfde structuur. Een uiteenzetting van de wereldwijde scope (uitzoom) van het thema en vandaaruit een inzoom op het thema en het antwoord op de vraag waarom het Rathenau Instituut dit als een van de belangrijke thema’s beschouwt in 2019 en 2020. De wereldwijde scope hebben we opgebouwd vanuit materiaal dat we online vonden. Nieuwsberichten, gebeurtenissen: een montage van online materiaal dat het verhaal verbeeld, begeleid door een voice-over.

Vervolgens: een van de onderzoekers van Rathenau Instituut zorgt voor de ingezoomde blik door middel van een interview en een montage van fragmenten daaruit en beelden geschoten in onze Nederlandse samenleving. Dit deel geeft antwoord op de vraag welke onderzoeksvragen er gesteld worden en waarom. Deze ingezoomde blik komt overeen met de introductie verwoording van ieder thema.

Vervolgens: We selecteerden maximaal drie interessante denkers en doeners om een diversiteit aan zienswijzen op dit onderwerp met ons te delen. Deze denkers en doeners sluiten aan bij de subthema’s die in het werkprogramma zijn verwoord.