DRIELUIK OVER VERBINDERS IN DE NEDERLANDSE SAMENLEVING
“Open Deuren gaat over dat wat stil goed gaat. En als filmmaker en verhalenverteller vraag ik me af: Als iets stil goed gaat, is het dan niet langer de moeite van het vertellen waard? Het gevaar van enkelzijdige verhalen is niet dat ze niet waar zijn maar dat ze niet volledig zijn.
In onze samenleving is het enkelzijdige verhaal dat we vertellen vaak datgene dat stil of luid fout gaat. En hoe belangrijk het ook is om deze verhalen te vertellen, dat wat stil goed gaat is van grote waarde voor ons zelfvertrouwen als samenleving.”
~ Barbara van den Bogaard (regisseur)
Open Deuren is een drieluik van korte films waarin de makers het leven en werk volgen van de wijkagent Wilco Berenschot werkzaam in het Nieuwe Westen in Rotterdam, de kapper Maher Mansour eigenaar van een goedlopende kapperszaak aan de Amsterdamse Straatweg in Utrecht en de lerares Maja Mischke werkzaam op een VMBO-t school in Amsterdam West. Via deze bijzondere persoonlijkheden ontmoeten we de Nederlandse samenleving omdat de hoofdpersonages in deze serie iedere dag een grote diversiteit van mensen en hun verhalen ontmoeten.
We maken deze verhalen om de “single story” ten aanzien van de Nederlandse samenleving waarin, volgens allerlei media sprake is van verharding en onderlinge verwijdering, te nuanceren. We laten via de personages zien dat een samenleving alleen kan ontwikkelen door de ontmoeting met elkaar niet uit de weg te gaan, ons niet terug te trekken in onze eigen bubbel en onze verhalen van onze afkomst, van onze familie, onze vrienden met elkaar te delen. “If you know my story, you know me.”
Who cares schreef het volgende artikel over het drieluik: