Lijn

In 2017 vond het eerste vooronderzoek van het projectidee LIJN in de wijk Linie plaats. Dit startte in eerste instantie als artistiek bewegingsonderzoek met als uitgangspunt: een voortschrijdende lijn van mensen die een wijk doorkruist. Obstakels op de weg werden gebruikt als aanleiding om doorheen, langs, over en onder door te bewegen, zodat de choreografie ontstond in relatie tot de ruimte. Een nieuwe ervaring voor velen wat veel aandacht trok en zo een effect kreeg op de hele omgeving.

Er werd een poging gedaan om zoveel mogelijk mensen uit de wijk te betrekken om deel te nemen aan het geschouderd lopen in een lijn. Tijdens dit experiment in de wijk ontdekte Dansnest dat zij met dit idee mensen kan mobiliseren, dat zij hen anders kan laten kijken naar hun eigen omgeving en vooral naar hoe zij omgaan met elkaar. Er volgden nog twee experimenten om de choreografische aspecten aan te scherpen.

De drie experimenten van de ontmoeting met wijkbewoners, het choreografische in PIER15 en het interactieve experiment tijdens Live Art Festival Breda, hebben ertoe geleid dat er een nieuwe stap gemaakt kon worden waarbij alle drie de aspecten en werkwijze samenkomen in één project: LIJN in Doornbos. Hoe dat proces verliep is nu in beeld gebracht.

 

“We maken graag verhalen die ons dichterbij elkaar brengen. Het project LIJN van Dansnest is voor ons als beeldmakers en verhalenmakers een inspiratievol project omdat LIJN beeld geeft aan een grote vraag in deze tijd: Lukt het ons om geschouderd te blijven, om samen op te trekken in de diversiteit van onze samenleving. Lukt het ons om nieuwsgierig te zijn naar elkaar, elkaar te bevragen en elkaar te beluisteren? Voor ons betekent het dat we observeren hoe mensen die elkaar veelal niet kennen op elkaar afstemmen, met elkaar oplopen, met elkaar uitwisselen. Dat is iedere keer weer een belevenis." - Regisseur Barbara van den Bogaard

LIJN loopt al 2.5 jaar. Er zijn steeds meer mensen betrokken en plekken bewandeld. De dansers zijn de aanjagers van de beweging. Met LIJN wordt ervaren hoe het is om samen in een rechte lijn te lopen, gewoon vooruit geschouderd aan elkaar. In welk tempo lopen we en wat doen we met degene die minder snel loopt? Laten we die achter, trekken we die erbij, halen we die later op, nemen we die mee op de rug? Hoe gaan we om met obstakels die we onderweg tegenkomen? Met LIJN geven we geen antwoord, er is geen beste manier om het voor elkaar te krijgen. Wel kunnen er verschillende mogelijkheden onderzocht worden en uitgeprobeerd zodat we het later samen over die ervaring kunnen hebben. Lukt het ons om geschouderd te blijven?

LIJN in Doornbos
Op 6 februari 2020 vond de filmpremière van LIJN in Doornbos plaats. In deze filmdocu is de aanpak van de makers te zien om tot een LIJN te komen in een wijk van Breda.