Studio Herinner

In 2024 en 2025 begeleiden we het verhalen project genaamd Studio Herinner. Het is een project waarin geschreven verhalen, fotografie en videoverhalen, een podcast serie, verhalen workshops en een kunstexpositie samenkomen. We werken nauw samen met kunstenaars van kunstenaarscollectief YAFF en dan met name met Floor Snels en filmmakers Ruben van den Hooff en Lars Gobbens. Studio Herinner is een project van Brabant Herinnert.

Wat betekenen herinneringen aan (on)vrijheid voor jou?

Dat is de vraag die Studio Herinner zowel online als fysiek stelt. We onderzoeken deze vraag in 2024 en 2025 door het erover te hebben. Op allerlei manieren, op allerhande plaatsen en met zoveel mogelijk mensen. Dat levert tot nu toe indrukwekkende momenten op, en we maken bijzondere ontmoetingen mee.

Aan het einde van de reis van Studio Herinner vertellen al die geschiedenissen, gedachten, verhalen en gesprekken een verhaal van Brabant dat herinnert. Een beetje van ieder voor zich en een beetje van ons allemaal.

Studio Herinner is een verhalen project voor en door jongeren. Hierin werken we, in dialoog met partners, betrokkenen en vooral het publiek, aan de vraag rondom herinneren. We willen het proces samen beleven en samen delen. Studio Herinner is evenveel een idee als een echte plek; symbool voor het werk en samenwerken waar het nieuwe herdenken en herinneren om vraagt. Studio Herinner geeft context aan persoonlijke verhalen en  aan de hand van die verhalen een antwoord samen te stellen op de vraag: wat is herinneren voor jou? Is het een weg naar je eigen verhaal?

Wij onderzoeken verder om de verhalen heen; hoe we nu het verleden herinneren en hoe het ophalen van de herinnering zelf, de gebeurtenis van toen, een actieve handeling is. En wat je er daarna mee wilt en kunt.

Want om de herinnering aan, en het herdenken van de Tweede Wereldoorlog leven te houden, moeten we relevantie en urgentie in het hier en nu vinden, benoemen en beleven.

 

Verhalen ophalen

Om met jongeren te praten over herinneren, over de overgedragen herinneringen van hun voorouders of eigen herinneringen aan oorlog en conflict reist Studio Herinner in 2024 en 2025 naar scholen en andere plekken waar jongeren met elkaar samenzijn. Hier halen we verhalen op, gaan we in gesprek en maken wie video-interviews.

Verhalen delen – Studio Herinner op Social Media

Met Afdeling Online is er door Studio Herinner een social media campagne ontwikkeld. In drie fasen zijn de verhalen, de podcast en Kunstinstallatie Het geheugen op TikTok en Instagram onder de aandacht gebracht van de jongere doelgroep. De statistieken zullen later kunnen worden gedeeld.

Studio Herinner de Podcast

Studio Herinner de Podcast

Uma produceerde samen met Studio Herinner gloednieuwe podcast ‘Studio Herinner de Podcast’ waarin presentator Ralph de Boer (voorheen BNN VARA) in gesprek gaat met jongeren en experts over vrijheid en onvrijheid, hoe zij die verhalen met zich meedragen en hoe deze herinneringen van invloed zijn op hun leven. Ook sluit elke aflevering een kunstenaar aan met steeds een andere kunstuiting gelieerd aan het thema van de aflevering zoals ‘Vrede en vreedzaam samenleven’, ‘Verlies, Herinneren en Herdenken’ of ‘Angst, vlucht en conflict’. De podcast bestaat uit 6 afleveringen met tweewekelijks een nieuwe aflevering op woensdag. Studio Herinner de Podcast is onderdeel van het programma van Brabant Herinnert waarin wordt stilgestaan bij 80 jaar vrijheid in de provincie Noord-Brabant.

Beluister de podcast hier: https://open.spotify.com/show/5lBZQf1zkE9LlKpNGmgaTD?si=a7707ed3b0024c4c

Of hier: https://www.youtube.com/@StudioHerinner/videos

Workshops

Studio Herinner werkt samen met 4 kunstenaars in de ontwikkeling van 4  workshops. Het maakproces van een van de kunstenaars die Studio Herinner uitnodigt is het startpunt van de workshops.

Naast het maakproces staat het gesprek dat tussen de deelnemers ontstaat centraal. De deelnemers spreken over de betekenis van herinneringen aan vrijheid en onvrijheid, waarbij het herdenken van WO2 aan de basis ligt van ieder gesprek. De gespreksleider zorgt voor een veilige en geborgen sfeer waarin iedereen vrijuit kan spreken en aan het woord komt.

Het maakproces en het gesprek worden gedocumenteerd. (Een selectie van) de beeldende resultaten van de workshop zullen getoond worden in een kunstinstallatie. Een edit van de video en audio-opnames die tijdens de workshops gemaakt worden zullen voor een rode draad in de kunstinstallatie Het Geheugen van Brabant zorgen, dat in mei 2025 getoond zal worden op het stadsbalkon van de LocHal in Tilburg. De video is een opzichzelfstaand kunstwerk waar de artistieke visie van de regisseur in naar voren komt.